„Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”

Standard

Am citit povestea unui băcan pe care îl furau băieții din prăvălie. Îi înlocuia cu alții care aveau recomandări excelente, dar după o vreme, și aceștia deveneau hoți. Băcanul se plângea prietenilor săi negustori, care îi spuneau că așa sunt oamenii acum.

Într-o zi , au intrat în prăvălia lui niște călugări  care adunau bani pentru o mănăstire.Băcanul s-a plâns și acestora de băieții din prăvălie,. Cel mai bătrân dintre călugări îl întreabă cu ce măsoară cumpărătorilor săi și îl sfătuiește  să le dea peste măsură cu câteva grame la toate produsele. Abia acum a înțeles negustorul de ce era furat, pentru că  și el îi fura la cântar pe cumpărători., A început să vândă ca negustorii din vechime, dând fiecărui cumpărător cu prisos câteva grame în plus  de orez, zahăr, făină, cafea, etc, și furturile au încetat. Băieții din prăvălie au început să lucreze cinstit și afacerea mergea bine.

Desprindem de aici cât de importantă este cinstea ilustrată în numeroase proverbe: „Mai bine sărac, dar curat,  decât negustor încurcat”, „cinstea cu rușinea nu pot sta împreună”, „pe omul  cinstit nici capul nu-l doare”, „cinstea e mai scumpă decât toate”…….

Despre victoriaetveritas

Public pe blogul meu de mai mulți ani, diferite articole. Colaborez la Wikipedia cu articole, citate din operele marilor scriitori, cu scrieri inedite ..De când cu schimbarea tehnicilor clasice , nu pot lua legătura cu blogării cu care comentam înainte

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s