Aprilie

Standard

Este luna care ne întâmpină cu Ziua păcălelilor, ca să ne atenționeze că suntem atât de pricepuți la ele. Și suntem. Îi păcălim pe cei din jur, ne păcălesc și ei, iar uneori ne păcălim singuri. Dacă am rămâne doar la acest tip de păcăleli nevinovate și hazlii, care nu fac altceva decât să ne înveselească, n-ar fi rău.

Ce ne facem însă  dacă ne întâlnim cu păcălelile serioase, care ne influențează viața în rău, făcute intenționat cu acest scop, apropiate de ceea ce se cheamă manipulare? În aceste manipulări, suntem conduși din umbră ca într-un război hibrid ce poate fi la fel de periculos ca și războiul clasic. Cuvântul poate deveni o armă manevrând destine și ucigând la propriu și în masă, așa cum se explica într-o emisiune „În premieră” pe care am urmărit-o cu puțin timp în urmă. În acea emisiune s-au prezentat manipulări din toate timpurile și  la diferite popoare, nu numai la noi, din cauza cărora au avut loc războaie, ca cel din Bosnia Herțegovina, din 1972, care s-a încheiat cu 100.000 de morți și spargerea Iugoslaviei. Au avut toți de suferit; sârbii, croații, bosniecii. Alții, în alte regiuni, au fost manipulați prin vorbe blânde pentru a primi cianură ca să se sacrifice de dragul unei false credințe, propovăduită de cei care le doreau moartea în masă. A fost o scenă îngrozitoare să vezi părinți forțându-și copiii să primească cianura, spunându-le că le va fi bine, iar  cei care în ultima clipă și-au dat seama că s-a pus la cale o manipulare periculoasă și au refuzat să mai primească otrava, cu vorbe mai puțin blânde și mai mult aspre au fost forțați s-o ia, de cei care inițiaseră măcelul. După câteva minute, scena s-a încheiat  cu un câmp de morți: bărbați, femei, bătrâni, dar mai ales copii! Groaznic când există o lume nebună! nebună! nebună!

La noi, Revoluția din Decembrie 1989 s-a pornit tot de la manipulare. S-a început prin mesaje alarmante la T,V.că ne-au invadat teroriștii, că apa e otrăvită pentru public. Această informație a venit ca un adevăr, mai ales că pe atunci aveam ca singură sursă de informație, T.V. Ieșirile  oamenilor în stradă, din februarie anul acesta împotriva ordonanței nr. 13 au avut la bază  iarăși o manipulare, așa cum s-a explicat la televizor. Câteva persoane din partidele de opoziție au ieșit în piață, au început să strige că” i-a nenorocit guvernul”, și-au chemat prin telefoane mobile rude, prieteni, cunoscuți. Aceștia au venit urgent la locul de întâlnire, parcă ar fi luat foc România, anunțând și ei pe alții și în câteva ore s-au adunat tot mai mulți. Vestea s-a răspândit fulger și din zi în zi,numărul protestatarilor era tot mai mare. În final, s-a dovedit că protestul nu-și avea rostul.Faptul că însuși președintele țării a fost printre promotorii acestei acțiuni este de regretat. Păcat! Mare păcat când avem asemenea conducători! Să mai așteptăm la cei din afară să nu ne manipuleze, dacă cei dintre noi fac asemenea lucru?!

O altă caracteristică a acestei luni, o constituie surprizele cu care vine. După zile frumoase, însorite de primăvară, urmează,  zile cu vânt, mohorâte, friguroase, cu ploi, lapoviță și ninsoare.Adesea zambilele de toate culorile sunt acoperite de zăpadă ca și  crengile în floare ale pomilor.

Cu toate acestea să n-o privim cu ochi răi, că această lună are și părți bune, mai ales prin sărbătorile  pe care ni le aduce, cum ar fi ziua Sfântului Gheorghe importantă pentru cei ce se ocupă cu agricultura și grădinăritul care știu că cel mai prielnic moment de semănat diferite semințe  este cel din preajma acestei zile. Cea mai importantă sărbătoare este cea a  Sfintelor Paști, precedată de ziua Întrării Domnului în Ierusalim, Floriile. Aceste sărbători constituie farmecul lunii aprilie prin tradițiile lor frumoase, care se păstrează de veacuri. La Florii, oamenii merg cu flori la biserică și primesc la sfârșitul slujbei ramuri de salcie pe care  le așează la porți ,la uși, la icoane. Sărbătoarea mult așteptată de români și nu numai  este Paștele. Nu pot cuprinde în câteva cuvinte  semnificația, toată frumusețea acestei sărbători, cu obiceiurile, cu toate simțămintele noastre în acele  zile sfinte. Citind însă aceste câteva rânduri, care sper să vă transpună, pentru un moment, într-o zi de Paște, imaginația vă va fi mult mai bogată decât  cele redate aici.

Să parcurgem această lună cu bucurie, să petrecem cum se cuvine sărbătorile ei,să ne amuzăm în prima zi a lui Aprilie, dar să fim foarte atenți la probabile manipulări,pentru că nu avem numai prieteni, nici în țară, nici în afară.

Luând lumina sfântă, / Lucind miraculoasă!, / Cu lumânări aprinse / Să  ne-ndreptăm spre casă, /  În Noaptea  Învierii cea binecuvântată, / Cu liniște în suflet / Și inimă curată.               Să aveți un Paște fericit!

 

 

Despre victoriaetveritas

Public pe blogul meu de mai mulți ani, diferite articole. Colaborez la Wikipedia cu articole, citate din operele marilor scriitori, cu scrieri inedite ..De când cu schimbarea tehnicilor clasice , nu pot lua legătura cu blogării cu care comentam înainte

29 de răspunsuri »

 1. Buna dimineata Doamna Victoria !
  Cum EU nu mi-am permis sa va ” PACALESC” de 1 APRILIE 🙂
  am asteptat sa ma ” PACALITI ” dumneavoastra ! 🙂
  http://aliosapopovici.wordpress.com/2017/04/01/
  In alta ordine de idei ( NU e PACALEALA ) 🙂
  va informez cu un LINK ce sigur va va INTERESA ! 🙂
  http://topremediinaturiste.ro/bautura-cu-chefir-sfecla-si-morcovi-curata-organismul-de-toxine/
  O zi de MIECRURI cat mai frumoasa,
  o saptamana cat mai calduroasa
  si o BUNA VESTIRE binecuvantata !!! 🙂 🙂 🙂
  Cu stima,
  Aliosa 🙂

  • Bună să vă fie inima, Domnule colonel!Sunt interesante păcălelile culese din diferiți ani. Ele ne mai înveselesc viața, dacă nu sunt răutăcioase.Am știut că sfecla, morcovii, chefirul sunt bune pentru organism și le-am folosit. Prin Linkul trimis, pentru care vă mulțumesc, am noi rețete de preparare. O zi așa cum o doriți!

   • Buna ziua Doamna Victoria ! 🙂
    Ma bucur sincer ca postarea mea versus
    ” Cele mai tari PACALELI din ISTORIE ”
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2017/04/01/
    v-a placut si ca LINKul postat mai sus v-a fost de folos ! 🙂
    Fiind PRIMA vizitatoare a noului meu POST
    http://aliosapopovici.wordpress.com/2017/04/07/
    DEDICAT de FLORII sexului FRUMOS ce poarta NUME de FLORI 🙂 ,
    chiar daca Domnia Voastra nu aveti NUME de FLOARE,
    pentru minunatele articole postate pe blogul dvs., prin felul de a gandi si relationa virtual,
    pentru mine, sunteti o adevarata FLOARE 🙂 ce merita pretuita si ingrijita permanent ! 🙂
    La Multi Ani de Florii ! 🙂

    Cu stima si respect neconditionat,
    Aliosa 🙂

   • Bună să vă fie inima, Domnule colonel! Prea multe elogii pentru o biată muritoare, dar dintr-un anume egoism, sinceră să fiu, îmi plac și ca să vă surprind, vă fac o mărturisire, aceea că am și un nume de floare ce nu apare în certificatul de naștere, dar este folosit de membrii familiei, rude și prieteni apropiați.De aceea m-a încântat postarea dumneavoastră, simțind-o că mi se adresează și mie.Petrecere frumoasă de Florii alături de cei dragi!

   • Bună să vă fie inima, Domnule colonel! Prea multe elogii pentru o biată muritoare, dar dintr-un anume egoism, sinceră să fiu, îmi plac și ca să vă surprind, vă fac o mărturisire, aceea că am și un nume de floare ce nu apare în certificatul de naștere, dar este folosit numai de membrii familiei, rude și prieteni apropiați. De aceea m-a încântat postarea dumneavoastră, simțind-o că mi se adresează și mie. Petrecere frumoasă de Florii alături de cei dragi!

  • Mulțumesc, la fel îți doresc! În această săptămână, să ne adunăm toate gândurile și sentimentele noastre frumoase, spre a le înălța spre Mântuitorul nostru ce s-a jertfit pentru iertarea păcatelor noastre!

 2. Sărbătoarea Învierii revarsă speranţă, înţelegere şi bucurie în lăcaşul fiecăruia dintre noi. Deschide-ţi inima şi păşeşte cu pioşenie în acest cadru sacru. ❤

 3. Un 1 Mai cu bucurii , s-a mai indreptat vremea dar la mine un vant de nu-ti placea sa dai mana cu el ….

  Si o luna Mai asa cum ti-o doresti, mai ales ca asa dupa cum e si denumita a florilor, sper sa ne incante cu eruptia florala din gradini.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s