Frica și cum o înfrângem

Standard

descărcare (10)Să nu spună cineva că nu-i este frică, fiindcă nu-l pot crede. Că nu este fricos se mai admite, că dacă din când în când îl mai paște o asemenea stare, nu însemnă că trăiește mereu cu ea.Ce este frica?  Așa cum o explică psihologii este un afect pe care nu o dată în viață l-am trăit fiecare dintre noi. Regele Solomon spunea în Pildele sale: „Frica nu este altceva fără numai lipsa de ajutorul pe care îl dă omului propria judecată”.

Frica poate fi produsă de o situație reală (Am răcit, tușim, ne doare capul, ne temem să nu facem temperatură și să nu ne mai putem ridica din pat). Poate să aibă și o cauză închipuită. (Copilul ne-a plecat la iaz cu prietenii să se scalde. Ne cuprinde deodată frica să nu  pățească ceva, fiindcă acolo, în anul precedent, s-a înecat un băiețel de vârsta lui).  O astfel de frică este temperată, fiind reacția firească ce o are omul în fața unei situații reale sau închipuite. De unde vine ea? Din necunoaștere. Această nedefinire a situației ne sperie foarte tare, fiindcă orice lucru despre care nu știm nimic poate ascunde o primejdie.  De aceea frica normală, chiar dacă ne aduce neplăceri, este un sentiment de care avem trebuință, fiind o reacție perfect firească în fața amenințării reale sau imaginare. Ea se dezvoltă dintr-un instinct foarte puternic al omului, instinctul de apărare.images La baza oricărei frici, stă frica de moarte.Această frică este inerentă tuturor oamenilor. Și această frică se bazează pe necunoaștere, după cum aminteam mai înainte. Noi nu știm exact ce ne așteaptă dincolo; știm că ceva este acolo, că viața nu se sfârșește, dar ce se întâmplă cu noi ne este necunoscut. Sunt oameni care după o vârstă, încep să cugete la toate acestea și e firesc să se împace cu gândul că moartea este ceva inevitabil. Cu cât înaintăm în vârstă, ne pregătim sufletește pentru acest moment și începem să-l acceptăm , pentru că n-avem încotro. Am cunoscut o doamnă tânără care pe patul de moarte striga cât o mai țineau puterile: Nu vreau să mor! Nu vreau să mor! Cu această atitudine și-a sporit și mai mult atât durerea cât și frica, săraca.

Frica la fel ca durerea au un scop comun, păstrarea vieții omului. De exemplu dacă, nu ne-ar fi frică, ne-am  arunca din cel mai înalt copac și jos ne-am găsi sfârșitul. Dacă n-am simți durerea, am muri de orice boală care ar lucra în noi până ne dă gata, fără să o prevenim cu un tratament. Sunt boli care chiar dacă ne avertizează cu durere și le tratăm tot ne iau viața, dar cu atât mai mult dacă nu ne-ar durea nimic și nu le-am lua în seamă.

Pe lângă frica normală. sunt oameni care-și crează frici uitându-se la filme de groază, după care nu mai dorm o noapte întreagă și totuși nu renunță la curiozitatea de a le urmări. Nu-i înțeleg de ce nu renunță!!! Frica îmbracă diferite forme: unii oameni se tem să comunice cu cei din jur de frică să nu fie înțeleși, alții fac pe grozavii că nu le este frică de nimic prin aceasta încercând să se descurce cu fricile dinlăuntrul lor,supunându-se la riscuri mari, Pentru a demonstra, recurg la orice încercare ce le-ar putea pune viața în pericol.images (2) Mai sunt și alte forme de frici, dar ceea ce interesează este cum înfruntăm frica.

Documentându-mă pentru acest articol, am înțeles că nu trebuie să ne bazăm doar pe propriile simțiri, propriile sentimente lăsându-le să ia locul rațiunii. Să analizăm orice situație pentru a o cunoaște cât mai bine, ca necunoscutul să nu ne amenințe cu o posibilă primejdie. Să luăm în calcul atât previzibilul, cât și imprevizibilul, să acceptăm ceea ce e de acceptat împăcându-ne cu viața noastră,pentru că așa cum se spune:”Omenii fericiți nu au parte numai de lucruri bune, dar știu sigur să se bucure din suflet de tot ce au”Păstrându-ne autocontrolul și sporindu-ne credința vom birui frica și ne vom face viața mai frumoasă.

 

Despre victoriaetveritas

Public pe blogul meu de mai mulți ani, diferite articole. Colaborez la Wikipedia cu articole, citate din operele marilor scriitori, cu scrieri inedite ..De când cu schimbarea tehnicilor clasice , nu pot lua legătura cu blogării cu care comentam înainte

2 răspunsuri »

  1. Frumos articol cu multe adevaruri. Desigur nu exista om caruia sa nu-i fie frica dar eu de regula ma iau dupa zicalele batranilor pentru ca au dovedit multa intelepciune si real in timp. Daca nu ar fi fost frica nu am fi trait previzibilul. Asa cum se spune : „Frica pazeste bostanaria ” deci sa fim prevazatori ca sa nu ne doboare frica.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s