Februarie- „Făurar”

Standard

images (8)Înțelepciunea oamenilor din popor i-a determinat să aleagă câte un nume pentru  lunile  anului. care să le definească prin ceea ce se caracterizează  fiecare, cum ar fi: mai – „florar”, luna florilor, iunie-  „cireșar”, luna cireșelor, august-„cuptor”, luna căldurilor mari din timpul verii și așa mai departe.

Dacă pentru celelalte luni, poți face ușor legătura dintre nume și ce le caracterizează, pentru luna februarie în care am intrat, nu prea văd cum de se numește și „făurar”. Am recurs la „Index” și am găsit următoarele cuvinte cu sensurile lor:făurar,regionalism- fierar, poetic- făuritor, creator, făurar de frumusețe; a făuri- fierărie, meșteșugul fierarului, atelierul fierarului, mulțime de obiecte de fierărie din fier. Bazându-mă pe aceste cuvinte, mi-am zis că poeticul n-ar prea avea ce căuta în definirea acestei luni, fiindcă are o vreme rece , cu multe zile mohorâte, uneori cu vânturi, cu țurțuri de gheață ce te amenință de pe streșinile caselor, când mergi pe stradă.images (9)Când clima ne făcea surprize,s-a întâmplat ca ca în unii ani, februarie să aducă zile calde de primăvară scoțând oamenii la iarbă verde, dar aceste excepții n-o pot caracteriza.  Dacă poeticul nu o prinde, utilitatea îi dă tot farmecul, impunând-o ca lună a pregătirilor , a proiectelor, a creativității pentru tot ce va urma în desfășurarea muncilor agricole și nu numai , de peste an. Acum fierăriile și întreprinderile de acest gen  au mult de lucru pentru a pune la dispoziția oamenilor uneltele de muncă, majoritate din metal; sape, hârlețe, topoare, greble, furci, lanțuri și altele. Pentru toate aceste chiar că trebuie creativitate, fiindcă cerințele sunt pretențioase. De exemplu nu orice sapă este cumpărată. images (11)Oamenii aleg pe cele care sunt mai îndemânatice, dintr-un metal bun, nici prea grea care să-i obosească repede când lucrează cu ea, nici prea ușoară cu care să nu poți săpa decât la suprafață, bine ascuțită pe margini și alte condiții pe care ei le cunosc și de la prima vedere o cumpără sau o refuză , după cum le este pe plac , sau nu. Făurarii acestor unelte își folosesc creativitatea pentru a produce unelte de calitate, care să se vândă ușor și cu care oamenii să lucreze cu plăcere. Probabil  aceasta ar fi explicația pentru care luna februarie se numește  și „făurar”.

Ea nu este o lună a frumuseții, dar este luna care contribuie la frumos prin grădinile înflorite, prin lanurile înverzite,prin drumuri îngrijite….Nu este luna cireșelor, strugurilor, etc., dar este luna tuturor acestor roade, prin contribuția pe care și-o  aduce la toate acestea. Oricum am lua-o,și „făurar” este luna noastră ca toate celelalte luni ale anului, Să profităm de ea ca și de celelalte.

 

Despre victoriaetveritas

Public pe blogul meu de mai mulți ani, diferite articole. Colaborez la Wikipedia cu articole, citate din operele marilor scriitori, cu scrieri inedite ..De când cu schimbarea tehnicilor clasice , nu pot lua legătura cu blogării cu care comentam înainte

14 răspunsuri »

  1. Tocmai mă gândeam de ce vremea e capricioasă – în unele locuri din țară parcă bate un vânt de primăvară, acum în Făurar. Mă bucur că am găsit aici, noi înțelesuri ale acestei luni, februarie, legate de creativitate. Toate cele bune și un Făurar cât mai plăcut și reușit în tot ce întreprindeți !

    • Mulțumesc pentru comentariu!Așa este. În partea de sud-vest a țării, primăvara vine mai repede chiar cu două săptămâni față de nordul țării, fiind influențată de clima mediteraneană.Oricum ar fi, așteptăm primăvara. Să ne bucurăm de ea!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s