„Să-nvârtim hora frăției/ Pe pământul României”

Standard

Aceste versuri scrise de Vasile Alacsandri exprimă  dorința românilor de unire. În 7 octombrie 1857, în cadrul Adunării ad-hoc, Mihail Kogălniceanu a prezentat Proiectul de rezoluție care cuprindea dorințele românilor moldoveni, dorința cea mai mare fiind unirea Principatelor Române într-un singur stat.

descărcareAceastă dorință a lor se realizează în 1859 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. În Moldova existau două grupări:unioniștii care erau pentru unire, fiind partizanii lui Cuza și separatiștii care doreau să fie menținută separarea considerând că mutarea capitalei la București va duce la decăderea Iașului și a Moldovei , ceea ce s-a și întâmplat. Cuza fiind un adevărat patriot cu idei liberale, a fost acceptat până la urmă și în 5 ianuarie 1859, a fost ales în unanimitate de deputații din Moldova. Victoria obținută de confrații unioniști din Moldova face ca deputații munteni, în Adunarea electivă din 24 ianuarie 1859, să aleagă prin votul lor pe același Alexandru Ioan Cuza înfăptuind dorința națiunii române, peste cerințele Convenției de la Paris care prevedea o unire parțială, adică să se aleagă doi domni, două guverne, două Adunări legislative parlamentare și ca instituții comune să fie Înalta Curte de Casație și Justiție, Comisia Centrală de la Focșani ce trebuia să se ocupe de  elaborarea legilor de interes comun pentru ambele Principate și armata.Iată deci, că atunci , spre deosebire de azi, voința poporului prin reprezentanții săi destoinici a fost mai puternică decât hotărârea celor din afară. Orașul Focșani despărțit în două de un braț al Milcovului a avut un mare rol, reprezentând în acea vreme situația celor două țări vecine și surori, cum se manționează și în versurile:

                                                             ” Vin’  la Milcov cu grăbire 
                                                               Să-l secăm dintr-o sorbire!”

Bucuria românilor  a fost  nespus  de mare când s-a realizat Unirea, după cum i-o relata Nicolae Grigorescu lui Al. Vlahuță: „Cântece, jocuri, chiote în toate părțile. imagesIeșeau oamenii în drum cu oala plină cu vin; care cum se întâlneau luau vorba de Cuza , de Unire, se îmbrățișau și încingeau hora în mijlocul drumului. Și era un frig de crăpau pietrele….Am văzut bătrâni care plângeau de bucurie”

La început, acest măreț act nu a prea fost văzut cu ochi buni de marile puteri. Fermitatea lui Ioan Cuza, reacția energică a guvernelor și a Camerelor și mai ales venirea pe tronul Principatelor Unite a  domnitorului Carol I au făcut ca actul de la 1859 să fie ireversibil.Potrivit Constituției promulgate în 1866, Principatele Unite se vor numi oficial România.Este cazul ca la 155 de ani de la Unire, să urmăm exemplul înaintașilor noștri, să lăsăm certurile care ne învrăjbesc și să ne unim eforturile pentru prosperitatea României.

 
                                                               

Despre victoriaetveritas

Public pe blogul meu de mai mulți ani, diferite articole. Colaborez la Wikipedia cu articole, citate din operele marilor scriitori, cu scrieri inedite ..De când cu schimbarea tehnicilor clasice , nu pot lua legătura cu blogării cu care comentam înainte

2 răspunsuri »

 1. La Multi Ani 2014 !

  Sincere felicitari pentru postarea de fata !
  Despre Maria Sa ,
  Colonelul ALEXANDRU IOAN CUZA,
  primul DOMNITOR al ROMANIEI,
  numai cuvinte de lauda si vesnica recunostinta !
  Minunat mesajul domniei voastre din finalul articolului
  adresat romanilor acum la inceput de An Nou !
  Cu deosebita consideratiune,
  Colonel ( rezerva )
  Alexandru Popovici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s